Welke sauna is het best voor thuis

Welke sauna is het best voor thuis

Ben je op zoek naar ontspanning en overweeg je een thuis sauna te kopen? Dan is het belangrijk om te weten welke sauna het meest geschikt is voor thuisgebruik. Met zoveel opties op de markt kan het moeilijk zijn om een keuze te maken.

Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een thuis sauna, is de ruimte die je beschikbaar hebt. Traditionele sauna’s hebben meer ruimte nodig dan infrarood sauna’s, dus het is belangrijk om de beschikbare ruimte te meten voordat je een keuze maakt.

Bovendien is het belangrijk om na te denken over de functies die je wilt in je thuis sauna, zoals de mogelijkheid om muziek af te spelen of de temperatuur aan te passen. Houd ook rekening met je budget bij het kiezen van de beste sauna voor jouw behoeften.

Als je de juiste sauna voor thuisgebruik hebt gevonden, kun je optimaal genieten van de ontspanning die het biedt. Of je het nu gebruikt om te ontspannen na een lange dag of als onderdeel van je dagelijkse wellnessroutine, een thuis sauna is een geweldige aanvulling op je huis.

Belangrijkste Punten

 • Overweeg de beschikbare ruimte bij het kiezen van een thuis sauna
 • Denk na over de functies die je wilt in je thuis sauna
 • Houd rekening met je budget bij het kiezen van de beste sauna voor jouw behoeften
 • Een thuis sauna biedt ontspanning en is een geweldige aanvulling op je huis

Voordelen van een sauna in huis

Een sauna is altijd een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen. Het hebben van een sauna in huis biedt veel voordelen ten opzichte van het regelmatig bezoeken van een openbare sauna. Hier zijn enkele redenen waarom het installeren van een sauna in huis een goede keuze kan zijn:

 • Een sauna in huis betekent dat je altijd en overal kunt genieten van een ontspannen en verjongende sessie. Je hoeft niet meer het huis uit en hoeft geen rekening te houden met de openingstijden van een openbare sauna.
 • Een thuis sauna is hygiënischer omdat alleen jij en je gezin het gebruiken, in tegenstelling tot openbare sauna’s waar veel mensen hetzelfde zweet en gebruikte handdoeken delen.
 • Je kunt de temperatuur en vochtigheid van jouw thuis sauna aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Dit is niet altijd mogelijk in openbare sauna’s.
 • Een sauna in huis biedt meer privacy en comfort. Je kunt ontspannen in je eigen ruimte zonder gestoord te worden door anderen.
 • Een thuis sauna kan een waardevolle investering zijn voor jouw gezondheid en welzijn. Regelmatige sessies in de sauna kunnen spierpijn verminderen, de bloedsomloop verbeteren en stress en spanning verminderen.

“Een sauna in huis biedt meer privacy en comfort. Je kunt ontspannen in je eigen ruimte zonder gestoord te worden door anderen.”

Als je besluit om een sauna in huis te installeren, zijn er talloze opties beschikbaar. Van traditionele sauna’s tot infrarood sauna’s en draagbare sauna’s, het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van jouw persoonlijke voorkeur, budget en beschikbare ruimte. Lees verder in de volgende sectie voor meer informatie over de verschillende soorten sauna’s die geschikt zijn voor thuisgebruik.

Soorten sauna’s voor thuisgebruik

Als je overweegt om een sauna voor thuis te kopen, is het belangrijk om te weten welke soorten sauna’s geschikt zijn voor thuisgebruik. Hieronder hebben we de meest voorkomende opties op een rijtje gezet:

Traditionele sauna Infrarood sauna
Een traditionele sauna maakt gebruik van stenen en water om stoom te creëren, waardoor de luchtvochtigheid hoog is. De temperatuur kan oplopen tot 90 graden Celsius en de sessies duren meestal 10 tot 20 minuten. Een infrarood sauna maakt gebruik van infraroodlampen om warmte direct aan het lichaam te leveren. De temperatuur kan worden aangepast en de sessies duren meestal 30 tot 45 minuten.
Infrarood sauna voor thuis

Infrarood sauna’s zijn vaak de populairste keuze voor thuisgebruik vanwege hun compacte formaat en energiezuinige werking. Traditionele sauna’s zijn echter ook een goede optie als je meer ruimte en een hogere luchtvochtigheid wilt.

Als je niet zeker weet welke sauna het beste bij jou past, is het een goed idee om beide opties uit te proberen voordat je een beslissing neemt.

Beste sauna merken voor thuisgebruik

Als het gaat om het kopen van een sauna voor thuisgebruik, is het belangrijk om een betrouwbaar en hoogwaardig merk te overwegen. Hier zijn enkele van de beste sauna merken voor thuisgebruik:

Merk Belangrijkste kenmerken
Helo Een van de grootste sauna fabrikanten ter wereld met een breed scala aan sauna’s, variërend van traditionele sauna’s tot infrarood sauna’s.
TyloHelo Dit merk biedt hoogwaardige sauna’s met innovatieve functies, zoals LED-verlichting en Bluetooth-verbindingen.
Innovaspa Gespecialiseerd in betaalbare en compacte infrarood sauna’s voor thuisgebruik.
Harvia Bekende fabrikant van traditionele Finse sauna’s met een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid.
Saunacore Biedt een breed scala aan sauna’s, variërend van traditionele droge sauna’s tot stoomkamers en infrarood sauna’s.

Er zijn nog veel meer merken beschikbaar, dus het is altijd de moeite waard om onderzoek en beoordelingen te doen voordat je een beslissing neemt. Overweeg je budget en wat voor soort sauna je zoekt bij het kiezen van een merk dat het beste bij jou past.

De juiste plek voor je thuis sauna

Als je hebt besloten om een sauna in huis te nemen, is het vinden van de juiste plek van cruciaal belang voor het creëren van een ontspannen en veilige omgeving. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een locatie:

 • Zorg voor voldoende ruimte om je sauna in huis te plaatsen. De meeste sauna’s hebben minimaal 1,5 vierkante meter nodig.
 • Zorg ervoor dat de plek goed geventileerd is om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Dit kan worden bereikt door een raam of afzuigventilator te installeren.
 • Zorg voor de juiste elektrische aansluiting in de buurt van de locatie waar je je sauna wilt plaatsen. Het is belangrijk om te weten welk voltage jouw sauna nodig heeft en een elektricien te raadplegen om de juiste aansluiting te maken.
 • Plaats je sauna op een vlakke, stevige ondergrond om stabiliteit te garanderen.
 • Zorg voor voldoende privacy en veiligheid in de buurt van je sauna. Als je geen geschikte plek in huis hebt, kun je ook overwegen om een sauna in de tuin te plaatsen.

Een sauna in huis kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag. Door de juiste plek te kiezen, kun je de perfecte sfeer creëren voor jouw sauna ervaring.

Installatie van een sauna in huis

Het installeren van een thuis sauna kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je het zelf doen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Controleer ook of de locatie die je hebt gekozen geschikt is voor een sauna.
 2. Montage: Begin met de assemblage van de sauna volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je de juiste elektrische aansluiting hebt en test de sauna om er zeker van te zijn dat alles werkt.
 3. Plaatsing: Plaats de sauna op de gekozen locatie en zorg ervoor dat deze stabiel en waterpas staat. Houd rekening met eventuele ventilatie- en afvoereisen.
 4. Elektrische aansluiting: Zorg ervoor dat de sauna correct is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en dat alle bedrading veilig is geïnstalleerd. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, schakel dan een professional in.
 5. Final touches: Installeer de accessoires en maak de sauna schoon voordat je hem gaat gebruiken.

Als je het installatieproces niet zelf wilt doen, kun je ook een professional inhuren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, maar je bent er dan wel zeker van dat de sauna op de juiste manier is geïnstalleerd en veilig is om te gebruiken.

Thuissauna kopen

Onderhoud van een thuis sauna

Het is belangrijk om je thuis sauna goed te onderhouden, zodat je er optimaal van kunt blijven genieten. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je sauna in topconditie blijft:

 • Maak de sauna na elk gebruik schoon. Verwijder zweet en vuil van de bankjes, vloer en wanden met een vochtige doek.
 • Ventileer de sauna goed na gebruik om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Laat de deur en ramen openstaan totdat de sauna volledig droog is.
 • Controleer regelmatig de afdichting van de deur om zeker te zijn dat er geen lucht ontsnapt. Indien nodig, vervang de rubbers.
 • Onderhoud het hout door het af en toe schoon te maken met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel. Behandel het hout indien nodig met een speciale lak of olie voor houten oppervlakken om het te beschermen tegen vocht en slijtage.
 • Controleer de sauna regelmatig op defecten. Repareer kleine problemen meteen om grotere problemen te voorkomen.

Het is ook aan te raden om eenmaal per jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren door een professional. Dit kan ervoor zorgen dat je sauna in goede conditie blijft en dat eventuele problemen snel worden opgelost.

“Een goed onderhouden sauna gaat langer mee en zorgt voor een betere sauna-ervaring.”

Accessoires voor je thuis sauna

Om je thuis sauna nog comfortabeler en ontspannender te maken, zijn er verschillende accessoires die je kunt overwegen. Hier zijn enkele populaire opties:

Accessoire Doel
Hoofdsteun Extra comfort en ondersteuning voor het hoofd en de nek.
Verlichting Creëert een ontspannende sfeer in de sauna.
Aromatherapie Voegt geuren toe voor een meer ontspannende ervaring.
Handdoekenrek Houdt handdoeken binnen handbereik.
Audio-systeem Zorgt voor muziek of ontspannende geluiden tijdens het sauna bezoek.
Thermometer en hygrometer Helpt bij het monitoren van de temperatuur en vochtigheidsgraad in de sauna.

Denk goed na over welke accessoires je wilt aanschaffen en overleg met de fabrikant of deze compatibel zijn met je thuissauna.

“Het toevoegen van accessoires aan je thuissauna kan het verschil maken tussen een goede en geweldige sauna ervaring.”

Kosten van een thuissauna

Als je overweegt om een thuissauna te kopen, is het belangrijk om ook de kosten in kaart te brengen. De prijs kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type sauna, de grootte en het merk.

Een traditionele sauna kan variëren in prijs van €1.000 tot €5.000, afhankelijk van de grootte en het materiaal. Een infrarood sauna kost tussen de €800 en €3.000. Het is ook mogelijk om een sauna op maat te laten maken, maar dit kan aanzienlijk duurder zijn.

Naast de kosten van de sauna zelf, zijn er ook installatiekosten. Hoewel sommige sauna’s gemakkelijk zelf te installeren zijn, kan het inhuren van een professional nodig zijn en extra kosten met zich meebrengen. De kosten voor installatie variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van de sauna, maar kunnen variëren van €200 tot €1.000.

Vergeet ook niet de kosten van accessoires en onderhoud. Accessoires zoals hoofdsteunen en verlichting kunnen de kosten met enkele honderden euro’s verhogen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, wat ook extra kosten kan met zich meebrengen.

Overweeg ook de mogelijke kosten voor elektriciteit. Een thuissauna gebruikt veel stroom en kan dus invloed hebben op je elektriciteitsrekening. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een sauna en het selecteren van de locatie.

Hoewel de kosten van een thuissauna hoog kunnen zijn, kan het de moeite waard zijn als je regelmatig gebruik maakt van de sauna en de voordelen ervan. Overweeg je budget en behoeften bij het selecteren van de beste optie voor jou.

Samenvatting en conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je precies welke sauna het beste is voor thuis en waar je op moet letten bij het kiezen en installeren van een thuissauna. Of je nu kiest voor een traditionele sauna of een infrarood sauna, het hebben van een sauna in huis heeft vele voordelen voor je gezondheid en welzijn.

De beste sauna voor thuisgebruik kopen

Als je overweegt een thuissauna te kopen, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de beschikbare ruimte, je budget en de gewenste functies. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je sauna op de juiste manier wordt geïnstalleerd en onderhouden.

Overweeg je een thuissauna te kopen?

Als je op zoek bent naar een manier om je gezondheid en welzijn te verbeteren, kan een thuissauna een geweldige investering zijn. Of je nu wilt ontspannen na een lange dag op het werk of je immuunsysteem wilt versterken, een sauna kan helpen. Neem de tijd om een sauna te kiezen die past bij jouw behoeften en budget – en geniet van de vele voordelen die deze geweldige aanwinst voor je huis biedt!

FAQ

Welke sauna is het best voor thuis?

De beste sauna voor thuis hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals traditionele sauna’s, infrarood sauna’s en draagbare sauna’s. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de beschikbare ruimte, de gewenste temperatuur en het budget bij het kiezen van de juiste sauna voor thuisgebruik.

Wat zijn de voordelen van een sauna in huis?

Het hebben van een sauna in huis biedt verschillende voordelen. Het is handig omdat je op elk moment van de dag kunt genieten van een ontspannende sauna sessie zonder dat je naar een openbare sauna hoeft te gaan. Daarnaast kan regelmatig gebruik van een sauna in huis bijdragen aan ontspanning, stressvermindering, verbeterde bloedcirculatie en algemeen welzijn.

Welke soorten sauna’s zijn geschikt voor thuisgebruik?

Er zijn verschillende soorten sauna’s die geschikt zijn voor thuisgebruik, waaronder traditionele sauna’s, infrarood sauna’s en draagbare sauna’s. Traditionele sauna’s gebruiken hete stenen en water om warmte te creëren, terwijl infrarood sauna’s gebruik maken van infraroodstraling om het lichaam te verwarmen. Draagbare sauna’s zijn compact en gemakkelijk op te zetten en kunnen worden verplaatst naar verschillende ruimtes in huis.

Welke zijn de beste sauna merken voor thuisgebruik?

Er zijn verschillende sauna merken die worden aanbevolen voor thuisgebruik, waaronder Finnleo, Harvia, Helo en Health Mate. Deze merken hebben een goede reputatie, bieden kwalitatief hoogwaardige sauna’s en hebben verschillende opties die passen bij verschillende behoeften en budgetten.

Wat moet ik overwegen bij het kiezen van de juiste plek voor mijn thuis sauna?

Bij het kiezen van de juiste plek voor je thuis sauna is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de beschikbare ruimte, ventilatie en elektriciteitsaansluiting. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de sauna en dat er goede ventilatie aanwezig is om vocht en warmte af te voeren. Daarnaast moet er een geschikte elektriciteitsaansluiting zijn om de sauna van stroom te voorzien.

Welke stappen moet ik nemen bij het installeren van een sauna in huis?

Bij het installeren van een sauna in huis zijn er verschillende stappen die je moet nemen. Begin met het kiezen van de juiste locatie en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en de juiste ventilatie en elektriciteitsaansluiting aanwezig zijn. Vervolgens moet je de sauna volgens de instructies van de fabrikant installeren en ervoor zorgen dat alle elektrische aansluitingen veilig en correct zijn aangesloten.

Hoe kan ik mijn thuis sauna in goede conditie houden?

Om je thuis sauna in optimale conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Reinig de sauna volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat eventuele filters worden vervangen indien nodig. Daarnaast is het belangrijk om eventuele reparaties en onderhoudswerkzaamheden tijdig uit te voeren om de levensduur van de sauna te verlengen.

Welke accessoires kan ik toevoegen aan mijn thuis sauna?

Er zijn verschillende accessoires die je kunt toevoegen aan je thuis sauna om je ervaring nog comfortabeler en ontspannender te maken. Denk bijvoorbeeld aan hoofdsteunen, rugleuningen, verlichting, aromatherapie-apparaten en handdoekenrekken. Deze accessoires kunnen je sauna sessies verbeteren en het comfort verhogen.

Wat zijn de kosten van een thuis sauna?

De kosten van het kopen en installeren van een thuis sauna kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type sauna, het merk, de grootte en eventuele extra functies. Het is het beste om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en de prijzen te vergelijken. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele extra kosten zoals elektrische aansluiting en onderhoud.