Gezellige sfeer met Planten in je Kinderkamer – Ontdek Nu!

Planten in je kinderkamer

Planten kunnen een mooie toevoeging zijn aan de kinderkamer en hebben meerdere voordelen. Naast dat ze zorgen voor een groenere omgeving, kunnen planten ook een gezondere luchtkwaliteit creëren en een rustgevend effect hebben op kinderen. Bovendien kunnen planten de creativiteit en concentratie van je kind stimuleren. Maar welke planten zijn geschikt voor de kinderkamer?

In dit artikel delen we een lijst van kindvriendelijke planten die veilig zijn voor kinderen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Daarnaast geven we handige tips over hoe je groen kunt toevoegen aan de kinderkamer op een speelse en inspirerende manier.

Belangrijke bevindingen:

 • Planten in de kinderkamer creëren een gezellige en levendige sfeer.
 • Kindvriendelijke planten zijn veilig voor kinderen en gemakkelijk te onderhouden.
 • Planten kunnen de luchtkwaliteit in de kinderkamer verbeteren en een rustgevend effect hebben op kinderen.
 • Er zijn verschillende manieren om groen toe te voegen aan de kinderkamer naast het gebruik van planten.
 • Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid licht en water geeft aan de planten om ze gezond te houden.

Waarom planten in de kinderkamer?

Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook veel voordelen voor de gezondheid en het welzijn van je kind. Hier zijn enkele redenen waarom je planten in de kinderkamer zou moeten overwegen:

 1. Verbeterde luchtkwaliteit: Planten staan bekend om hun vermogen om de lucht te zuiveren en schadelijke stoffen te verwijderen. Dit kan vooral nuttig zijn in de kinderkamer, waar er mogelijk meer vervuilende stoffen aanwezig zijn door speelgoed, schoonmaakmiddelen en meubels.
 2. Rust en ontspanning: Sommige planten hebben een kalmerend effect en kunnen stress verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor onrustige kinderen of kinderen met slaapproblemen.
 3. Stimulering van de creativiteit en concentratie: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat planten een positief effect kunnen hebben op de concentratie en het geheugen van kinderen. Bovendien kan het verzorgen van planten een educatieve en verantwoordelijke activiteit zijn.
 4. Esthetiek: Natuurlijke elementen kunnen een kamer opvrolijken en een gevoel van levendigheid en inspiratie geven.

Door planten in de kinderkamer te hebben, kun je een gezellige en gezonde omgeving voor je kind creëren. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de planten veilig zijn voor kinderen en goed worden verzorgd? Lees verder voor handige tips en adviezen.

Kindvriendelijke planten voor de kinderkamer

Als het gaat om het kiezen van planten voor de kinderkamer, is veiligheid en onderhoud belangrijk. Hieronder vind je een overzicht van kindvriendelijke planten die geschikt zijn voor de kinderkamer:

Plant Lichtbehoefte Waterbehoefte Makkelijk in onderhoud
Graslelie Weinig licht Weinig water Kindvriendelijke planten
Sanseveria Weinig licht Matig water Ja
Pilea Indirect zonlicht Matig water Ja
Peperomia Gedeeltelijke schaduw Matig water Ja
Varen Indirect zonlicht Veel water Kindvriendelijke planten

Er zijn natuurlijk nog veel meer planten die geschikt zijn voor de kinderkamer, maar deze lijst biedt een goed startpunt. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige planten nog steeds schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt, dus zorg ervoor dat je de planten buiten bereik van kinderen plaatst.

Tips voor het verzorgen van kindvriendelijke planten in de kinderkamer

 • Zorg ervoor dat de planten voldoende licht krijgen, maar vermijd direct zonlicht.
 • Geef de planten regelmatig water, maar voorkom dat ze te nat worden.
 • Verwijder dode of gele bladeren om de plant gezond te houden.
 • Bemest de planten regelmatig met geschikte voedingsstoffen.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kindvriendelijke planten gezond blijven en een levendige toevoeging zijn aan de kinderkamer!

Tips voor het toevoegen van groen in de kinderkamer

Naast het kiezen van kindvriendelijke planten, zijn er tal van andere creatieve manieren om de kinderkamer met groen te versieren. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om het groene effect in de kinderkamer te vergroten:

Hang planten op

Hangende planten zijn een slimme manier om groen toe te voegen aan de kinderkamer. Ze nemen geen vloerruimte in beslag en voegen toch kleur en textuur toe aan de kamer. Je kunt een hangende plantenhouder aan het plafond bevestigen, zodat de plant zich op ooghoogte van je kind bevindt. Kies voor planten die weinig licht nodig hebben en gemakkelijk te verzorgen zijn, zoals de populaire hangplant Pothos.

Gebruik planten als decoratie

Planten kunnen ook als decoratie in de kinderkamer worden gebruikt. Kies planten met mooie bladeren en zet ze op planken of tafels, waar ze als blikvanger kunnen dienen. Combineer verschillende planten en bloemen voor een kleurrijk effect. Overweeg het gebruik van een terrarium of mini-kas om planten op een speelse manier te laten zien.

Maak gebruik van natuurlijke accessoires

Natuurlijke elementen zoals stenen, schelpen en dennenappels kunnen ook bijdragen aan een groenere sfeer in de kinderkamer. Gebruik ze als decoratie op planken of zet ze in een vaas. Natuurlijke accessoires kunnen ook een educatief element toevoegen aan de kinderkamer. Je kunt bijvoorbeeld een schelpencollectie hebben om je kind kennis te laten maken met de onderwaterwereld.

Vul de kamer aan met groene textiel

Naast planten kun je ook gebruik maken van groene textiel in de kinderkamer. Dit kunnen kussens, dekens, gordijnen en vloerkleden zijn. Door verschillende texturen te mengen, zoals wol, katoen en jute, creëer je een gezellige sfeer die perfect past bij de planten in de kamer.

Door deze eenvoudige tips toe te passen en te spelen met verschillende groene elementen, kun je de kinderkamer omtoveren tot een gezellige, groene oase die perfect is voor je kleine spruit. Probeer het vandaag nog!

FAQ

Welke voordelen bieden planten in de kinderkamer?

Planten in de kinderkamer zorgen voor een groenere omgeving en verbeteren de luchtkwaliteit. Ze kunnen ook een rustgevend effect hebben en de creativiteit en concentratie van je kind stimuleren.

Welke planten zijn geschikt voor de kinderkamer?

Er zijn verschillende kindvriendelijke planten die veilig zijn voor kinderen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Enkele voorbeelden zijn de lepelplant, pannenkoekenplant en sansevieria.

Zijn alle planten geschikt voor de kinderkamer?

Nee, niet alle planten zijn geschikt voor de kinderkamer. Sommige kunnen giftig zijn voor kinderen of veel onderhoud vereisen. Het is belangrijk om kindvriendelijke planten te kiezen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe kan ik groen toevoegen aan de kinderkamer?

Naast het plaatsen van planten, kun je ook groen toevoegen aan de kinderkamer door bijvoorbeeld gebruik te maken van behang met een natuurlijk motief, decoratieve hangplanten of een mini-tuin op de vensterbank.

Hoe kan ik kindvriendelijke planten verzorgen?

Kindvriendelijke planten hebben over het algemeen niet veel verzorging nodig. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht krijgt, geef regelmatig water maar voorkom dat de grond te nat wordt en verwijder eventuele dode bladeren of bloemen.