De beste voeding voor actieve honden?

De beste voeding voor actieve honden?

Als trotse eigenaar van een energieke hond, wil je natuurlijk dat je viervoeter gezond en gelukkig blijft. Het kiezen van de beste voeding voor jouw actieve hond is daarom van groot belang. Maar welke voedingsstoffen zijn essentieel om hem optimaal te ondersteunen?

In deze sectie behandelen we de belangrijkste aspecten van de voeding voor actieve honden. Leer meer over de voedingsbehoeften, het belang van gezonde voeding, handige voedingstips en de beste premium hondenvoeding die beschikbaar is voor jouw energieke hond.

Belangrijkste Punten:

 • Actieve honden hebben specifieke voedingsbehoeften vanwege hun hogere energieverbruik
 • Een gezond dieet is cruciaal voor de algehele gezondheid en vitaliteit van jouw actieve hond
 • Voedingsadvies op maat kan ervoor zorgen dat jouw actieve hond alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt
 • Hydratatie is essentieel voor de prestaties en het welzijn van actieve honden
 • Er zijn speciale voeding en supplementen beschikbaar om de energie- en eiwitbehoefte van actieve honden te vervullen

Voedingsbehoeften van actieve honden

Actieve honden hebben hogere voedingsbehoeften dan hun minder actieve soortgenoten. Het is belangrijk om te begrijpen welke voedingsstoffen essentieel zijn voor hun optimale prestaties en gezondheid.

Calorieën zijn een cruciaal aspect van hun dieet. Een actieve hond heeft meer calorieën nodig dan een minder actieve hond om aan zijn energiebehoeften te voldoen. Gemiddeld hebben actieve honden tussen de 1000 en 1600 calorieën per dag nodig, afhankelijk van hun grootte en activiteitenniveau.

Eiwitten zijn een ander belangrijk aspect, aangezien ze helpen bij de opbouw en het behoud van spiermassa. Actieve honden hebben meer eiwitten nodig dan minder actieve honden. Het is essentieel om hoogwaardige eiwitten te kiezen, afkomstig van dierlijke bronnen zoals kip, kalkoen of vis.

Vetten zijn ook belangrijk voor het dieet van actieve honden. Ze zijn een belangrijke energiebron en dragen ook bij aan de gezondheid van de vacht en de huid. Het is belangrijk om te kiezen voor vetten van hoge kwaliteit, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren.

Naast calorieën, eiwitten en vetten hebben actieve honden ook koolhydraten nodig, hoewel in kleinere hoeveelheden dan minder actieve honden. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie, maar het is essentieel om te kiezen voor complexe koolhydraten, zoals groenten en granen.

Tip: Raadpleeg een dierenarts om het ideale dieet voor jouw actieve hond te bepalen.

Belang van gezonde voeding voor actieve honden

Gezonde voeding is belangrijk voor alle honden, maar vooral voor actieve honden. Een gezond dieet kan bijdragen aan de algehele gezondheid en vitaliteit van jouw hond, waardoor hij langer actief en gelukkig kan blijven. Een gezonde voeding voor actieve honden moet een goede balans hebben tussen de verschillende voedingsstoffen die de hond nodig heeft.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor actieve honden is eiwit. Eiwit is essentieel voor het behoud van de spiermassa en voor het herstel van de spieren na inspanning. Het is belangrijk om te kiezen voor een eiwitrijke voeding die afkomstig is van hoogwaardige ingrediënten.

Naast eiwit hebben actieve honden ook behoefte aan koolhydraten voor energie en aan vetten voor het behoud van een gezonde huid en vacht. Het is belangrijk om te kiezen voor voeding met hoogwaardige koolhydraten en vetten. Daarnaast moet de voeding voldoende vitaminen en mineralen bevatten.

Een gezonde voeding kan ook helpen om de kans op gezondheidsproblemen te verminderen. Zo kan een voeding met veel antioxidanten helpen om de cellen van de hond te beschermen tegen schade en ziekten. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een voeding met natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen.

“Een gezond dieet kan bijdragen aan de algehele gezondheid en vitaliteit van jouw hond, waardoor hij langer actief en gelukkig kan blijven.”

Het is ook belangrijk om de voeding af te stemmen op de individuele behoeften van jouw hond. Zo hebben sommige honden speciale voedingsbehoeften, bijvoorbeeld vanwege een allergie of een gevoelige maag. In dat geval is het belangrijk om te kiezen voor voeding die specifiek is ontwikkeld voor deze behoeften.

Door te kiezen voor gezonde voeding voor jouw actieve hond, kun je bijdragen aan zijn algehele gezondheid en welzijn. Een gezonde voeding kan bijdragen aan de prestaties van jouw hond en ervoor zorgen dat hij langer actief kan blijven. Kies daarom altijd voor hoogwaardige en uitgebalanceerde voeding die is afgestemd op de behoeften van jouw hond.

Voedingstips voor actieve honden

Als trotse eigenaar van een actieve hond, weet je hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je huisdier alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier zijn enkele handige voedingstips om ervoor te zorgen dat jouw hond gezond blijft en optimaal kan presteren.

Kies voor kwaliteit

Kies voor een hoogwaardig hondenvoer dat speciaal is ontworpen voor actieve honden. Het voer moet rijk zijn aan eiwitten, vetten en koolhydraten en alle essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor de optimale prestaties van jouw hond. Lees altijd het label om ervoor te zorgen dat het voer geschikt is voor actieve honden en welke voedingsstoffen het bevat.

voedingstips voor actieve honden

Bepaal de juiste porties

Het bepalen van de juiste porties is essentieel voor het behoud van een gezond gewicht en het optimaliseren van de prestaties van jouw actieve hond. Overleg met een dierenarts om te bepalen hoeveel voer jouw hond nodig heeft op basis van zijn leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en algemene gezondheidstoestand.

Hydratatie is belangrijk

Zorg ervoor dat jouw hond altijd voldoende water heeft om gehydrateerd te blijven tijdens fysieke activiteiten. Zet altijd een kom water neer voor jouw hond en overweeg het meenemen van een drinkfles tijdens lange wandelingen.

Variatie is belangrijk

Probeer te variëren in het voedsel dat je aan je hond geeft. Afwisseling in het voer kan ervoor zorgen dat jouw hond alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en voorkomt bovendien dat je hond verveeld raakt van zijn dagelijkse maaltijden.

Gezonde traktaties

Trakteer jouw actieve hond af en toe op een gezonde snack. Kies voor traktaties die rijk zijn aan eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen, maar let op dat je niet te veel geeft. Traktaties moeten slechts een kleine aanvulling zijn op het dieet van jouw hond.

Premium hondenvoeding voor actieve honden

Als eigenaar van een actieve hond is het belangrijk om te investeren in hoogwaardige voeding die speciaal is ontworpen om aan de voedingsbehoeften van jouw viervoeter te voldoen. Premium hondenvoeding biedt de beste ingrediënten en formules om de algehele gezondheid en prestaties van jouw actieve hond te ondersteunen.

Hoogwaardige voeding voor actieve honden bevat precies de juiste hoeveelheid eiwitten, calorieën en vetten die nodig zijn om spieropbouw en uithoudingsvermogen te ondersteunen. Deze voeding bevat ook essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten die de algehele gezondheid van jouw hond bevorderen.

Wanneer je op zoek bent naar hoogwaardige hondenvoeding voor jouw actieve viervoeter, moet je investeren in merken die bekend staan om hun kwaliteit en voedingswaarde. Hier zijn enkele van de beste merken van hoogwaardige hondenvoeding die speciaal zijn ontworpen voor actieve honden:

Merk Kenmerken
Orijen Biologisch, graanvrij, gemaakt van vers vlees en vis
Acana Biologisch, voornamelijk vleesgebaseerd en vrij van kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen
Hill’s Science Diet Ontwikkeld door dierenartsen, met ingrediënten van hoge kwaliteit en zonder kunstmatige conserveermiddelen

Door te investeren in premium hondenvoeding, kun je er zeker van zijn dat jouw actieve hond de juiste voeding krijgt om zijn gezondheid en prestaties te ondersteunen. Vergeet niet om ook de voedingsbehoeften van jouw hond te evalueren en advies te vragen aan een dierenarts om ervoor te zorgen dat je de beste voedingsopties kiest.

Energie- en eiwitrijke voeding voor actieve honden

Een actieve levensstijl vereist voldoende energie en voedingsstoffen om de spieren van jouw hond te ondersteunen en de energievoorraad aan te vullen. Zorg ervoor dat jouw actieve hond de juiste voeding krijgt door te kiezen voor energierijke en eiwitrijke voeding die speciaal is ontworpen voor hun behoeften.

Overweeg voeding met een hoog eiwitgehalte, zoals kip, kalkoen of vis. Eiwitten ondersteunen de spiergroei en reparatie, en helpen bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. Combineer eiwitrijke voeding met koolhydraten, zoals haver, quinoa of zoete aardappelen, om een uitgebalanceerde maaltijd te creëren die je hond van de nodige energie voorziet.

Een andere optie is voeding met een hoog vetgehalte, zoals zalm of rundvlees. Vetten bieden energie en helpen om de huid en vacht van jouw hond gezond te houden. Let wel op de calorie-inname, omdat te veel vet kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen.

Een handige richtlijn voor de verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten in de voeding van actieve honden is:

Voedingsstof Percentage
Eiwit 25-30%
Vet 15-20%
Koolhydraten 50-55%

Verhoog de eiwitten en vetten indien je hond zeer actief is, terwijl je de koolhydraten verlaagt. Verlaag de eiwitten en vetten en verhoog de koolhydraten voor minder actieve honden.

Vergeet bovendien niet om voldoende water te geven, vooral tijdens fysieke activiteit. Hydratatie is essentieel voor het handhaven van de lichaamstemperatuur en het voorkomen van uitdroging. Zorg voor voldoende waterbronnen en overweeg eventueel elektrolyten supplementen als jouw hond veel zweet.

Voedingsadvies voor actieve honden

Als eigenaar van een actieve hond wil je er natuurlijk voor zorgen dat hij de best mogelijke voeding krijgt om zijn prestaties te ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke voedingsadviezen om in gedachten te houden:

 • Kies voedsel van hoge kwaliteit: Het kiezen van voedsel van hoge kwaliteit is essentieel voor de gezondheid van jouw actieve hond. Kijk naar voedsel met hoogwaardige eiwitten en weinig ongezonde toevoegingen.
 • Stem het dieet af op zijn energiebehoefte: Actieve honden hebben een hoog energieverbruik en hebben dus specifieke voedingsbehoeften. Zorg dat je zijn dieet afstemt op zijn energiebehoefte en kies voedsel met voldoende calorieën om zijn activiteitenniveau te ondersteunen.
 • Geef hem voldoende water: Zorg ervoor dat jouw actieve hond altijd voldoende water heeft, vooral tijdens lichamelijke activiteit. Zet altijd een kom water neer als je op pad gaat.
 • Bied afwisseling: Probeer af te wisselen tussen verschillende soorten voedsel om ervoor te zorgen dat jouw hond een gevarieerd dieet krijgt met alle benodigde voedingsstoffen.
 • Overweeg voedingssupplementen: Sommige voedingssupplementen, zoals omega-3 vetzuren, glucosamine en probiotica, kunnen helpen om de gezondheid en prestaties van jouw actieve hond te ondersteunen. Overleg met je dierenarts welke supplementen geschikt zijn voor jouw hond.

Voedingsplan voor actieve honden

Een goed voedingsplan is essentieel voor de gezondheid en prestaties van jouw actieve hond. Hier is een voorbeeldvoedingsplan dat je als basis kunt gebruiken:

Maaltijd Portiegrootte Voeding
Ontbijt 2-3% van zijn lichaamsgewicht Een hoogwaardige voeding met veel eiwitten en calorieën
Lunch 1-2% van zijn lichaamsgewicht Een lichte voeding met voldoende calorieën om zijn energie op peil te houden
Avondeten 2-3% van zijn lichaamsgewicht Een voeding met veel voedingsstoffen om hem te ondersteunen tijdens de nacht

Onthoud dat elke hond anders is en dat zijn voedingsbehoeften kunnen variëren op basis van zijn activiteitsniveau, leeftijd en gezondheid. Zorg er daarom altijd voor dat je overlegt met je dierenarts voordat je grote veranderingen in zijn dieet aanbrengt.

Hoogwaardige hondenvoeding merken voor actieve honden

Als het gaat om de voeding van jouw actieve hond, is het kiezen van hoogwaardige voeding van groot belang. Hieronder hebben we enkele topmerken van premium hondenvoeding samengevat die zijn ontworpen om actieve honden te ondersteunen:

Merknaam Belangrijkste kenmerken
Acana Biologisch geteelde ingrediënten, graanvrij, hoog eiwitgehalte
ORIJEN Vers vlees als eerste ingrediënt, graanvrij, hoog eiwitgehalte
Hill’s Science Diet Klinisch bewezen ingrediënten, specifieke voedingsformules voor verschillende leeftijden en rassen
Royal Canin Op wetenschap gebaseerde voeding, specifieke formules voor verschillende leeftijden en rassen

Het bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden van hoogwaardige hondenvoeding. Het is belangrijk om ingrediëntenlijsten te lezen en kwaliteitsmerken te kiezen die bekend staan om hun toewijding aan de voedingsbehoeften van actieve honden.

Voedingssupplementen voor actieve honden

Naast een uitgebalanceerd dieet kan het toevoegen van voedingssupplementen aan de voeding van jouw actieve hond helpen om zijn prestaties en algehele gezondheid te ondersteunen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van het hart, de hersenen en de gewrichten van jouw hond. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huid en vacht.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn onder andere zalm, tonijn en lijnzaadolie. Als deze voedingsmiddelen niet in de voeding van jouw hond voorkomen, kan het gebruik van een omega-3 supplement nodig zijn.

Glucosamine

Glucosamine is een voedingssupplement dat kan helpen bij het ondersteunen van de gewrichtsgezondheid van jouw actieve hond. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten en kraakbeen ondersteunen.

Glucosamine kan worden gevonden in supplementen zoals gewrichtssnoepjes, tabletten en poeders. Het kan ook worden gevonden in voedingsmiddelen zoals mosselen en garnalen.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die kunnen helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem van jouw hond. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van maag- en darmproblemen.

Probiotica kunnen worden gegeven in de vorm van supplementen, zoals poeders, tabletten of capsules. Ze kunnen ook worden gevonden in voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir.

“Het toevoegen van voedingssupplementen aan het dieet van jouw actieve hond kan helpen om zijn prestaties en gezondheid te verbeteren. Zorg ervoor dat je de juiste supplementen kiest op basis van de specifieke behoeften van jouw hond en raadpleeg altijd jouw dierenarts.”

Maaltijdplanning voor actieve honden

Een effectieve maaltijdplanning is essentieel om jouw actieve hond de juiste voedingsstoffen te geven op het juiste moment. Hier zijn enkele handige tips om een effectieve maaltijdplanning te maken:

 1. Bepaal de dagelijkse caloriebehoefte van jouw hond op basis van zijn gewicht, leeftijd, geslacht en activiteitsniveau.
 2. Verdeel de dagelijkse caloriebehoefte over meerdere maaltijden. Voor actieve honden is het over het algemeen beter om drie tot vier kleinere maaltijden per dag te geven in plaats van één of twee grote maaltijden.
 3. Kies een hoogwaardig, uitgebalanceerd en voedzaam voer dat speciaal is ontworpen voor actieve honden. Let op de ingrediënten en voedingsstoffen die nodig zijn voor de optimale prestaties van jouw hond.
 4. Stem de hoeveelheid voer af op de behoeften van jouw hond en zijn activiteitsniveau. Geef niet te veel of te weinig voedsel.
 5. Geef jouw hond voldoende tijd om te eten en drinken zonder afleidingen.
 6. Voeg voedingssupplementen toe aan de maaltijden van jouw hond als dit nodig is. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je voedingssupplementen aan jouw hond geeft.

Met een goede maaltijdplanning kun je ervoor zorgen dat jouw actieve hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

Maaltijdplanning voor actieve honden

Hydratatie voor actieve honden

Hydratatie is een essentieel onderdeel van de voeding voor actieve honden. Tijdens het sporten verliest een hond veel vocht en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het verloren vocht wordt aangevuld.

Het is aan te raden om altijd water bij de hand te hebben tijdens het wandelen, rennen of spelen met je hond. Zorg ervoor dat de waterbak schoon en fris is en vul hem regelmatig bij. Als je hond niet genoeg water drinkt, probeer dan eens ijsblokjes of water toe te voegen aan de voeding.

Let ook op tekenen van uitdroging bij je hond, zoals lethargie, droge neus en tandvlees, en verminderde eetlust. Als je vermoedt dat je hond uitgedroogd is, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Hydratatie is niet alleen belangrijk tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Zorg ervoor dat er altijd voldoende water beschikbaar is voor je hond, vooral tijdens warme dagen of als hij langer dan normaal alleen thuis blijft.

Samenvatting: De beste voeding voor actieve honden

Als je een actieve hond hebt, wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft. Een belangrijk onderdeel hiervan is het kiezen van de juiste voeding. Zoals we in eerdere secties hebben besproken, hebben actieve honden specifieke voedingsbehoeften die moeten worden vervuld om optimale prestaties en vitaliteit te ondersteunen.

De beste voeding voor actieve honden bestaat uit hoogwaardige ingrediënten die rijk zijn aan eiwitten, energie en voedingsstoffen. Het is belangrijk om maaltijden te plannen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van jouw hond, rekening houdend met zijn activiteitenniveau en metabolisme.

Hoogwaardige hondenvoeding merken voor actieve honden

Er zijn vele merken van hondenvoeding die zijn ontworpen om de gezondheid en prestaties van actieve honden te ondersteunen. Enkele van de beste opties zijn Orijen, Acana en Royal Canin. Deze merken bieden speciale recepten voor actieve honden die zijn ontworpen om de voedingsbehoeften van jouw viervoeter te vervullen.

Voedingssupplementen voor actieve honden

Naast hoogwaardige voeding kan het gebruik van voedingssupplementen ook helpen om de gezondheid en prestaties van actieve honden te ondersteunen. Supplementen zoals omega-3 vetzuren, glucosamine en probiotica kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid en vitaliteit van jouw hond.

Door de juiste voeding en supplementen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw actieve hond de beste kans heeft op een gezond en actief leven. Het is echter belangrijk om regelmatig een dierenarts te bezoeken en zijn dieet aan te passen als zijn behoeften veranderen.

Onthoud dat de beste voeding voor actieve honden hoogwaardig, uitgebalanceerd en voedzaam is. Kies voedsel dat speciaal is ontworpen voor actieve honden en zorg ervoor dat zijn maaltijden afgestemd zijn op zijn unieke behoeften. Met de juiste voeding en verzorging kun je ervoor zorgen dat je hond gelukkig en gezond blijft.

FAQ

Wat is de beste voeding voor actieve honden?

De beste voeding voor actieve honden bestaat uit een evenwichtige combinatie van calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten. Het is belangrijk om hoogwaardig voedsel te kiezen dat voldoet aan de specifieke voedingsbehoeften van actieve honden.

Welke voedingsstoffen zijn essentieel voor actieve honden?

Actieve honden hebben behoefte aan voldoende calorieën voor energie, hoogwaardige eiwitten voor spierherstel en -opbouw, gezonde vetten voor een optimale vetverbranding en koolhydraten voor een constante energievoorziening. Daarnaast zijn ook vitaminen en mineralen belangrijk voor de algehele gezondheid van jouw energieke viervoeter.

Waarom is gezonde voeding belangrijk voor actieve honden?

Gezonde voeding is van cruciaal belang voor actieve honden omdat het hen voorziet van de nodige voedingsstoffen om hun energie en vitaliteit te behouden. Hoogwaardige en uitgebalanceerde voeding helpt bij het ondersteunen van de spierfunctie, het immuunsysteem en het algemene welzijn van jouw actieve hond.

Welke voedingstips zijn er voor actieve honden?

Enkele voedingstips voor actieve honden zijn onder andere het plannen van maaltijden op basis van hun activiteitsniveau, het bepalen van de juiste portiegroottes, en zorgen voor voldoende hydratatie. Daarnaast is het belangrijk om voeding te kiezen die speciaal is ontworpen voor actieve honden en om verantwoord traktaties te geven.

Waarom is premium hondenvoeding een goede keuze voor actieve honden?

Het investeren in premium hondenvoeding is een goede keuze voor actieve honden omdat deze voeding vaak gemaakt is van hoogwaardige ingrediënten. Premium voeding bevat een optimale balans van voedingsstoffen die de prestaties en het welzijn van actieve honden ondersteunen.

Welke voeding is energie- en eiwitrijk voor actieve honden?

Voor energie- en eiwitrijke voeding voor actieve honden kun je kiezen voor voeding met hoogwaardige eiwitten zoals kip, vis of lam. Ook voeding met gezonde vetten zoals zalmolie kan helpen bij het ondersteunen van de energiebehoefte van actieve honden.

Waar kan ik deskundig voedingsadvies krijgen voor mijn actieve hond?

Voor deskundig voedingsadvies voor jouw actieve hond kun je terecht bij een dierenarts of een voedingsdeskundige voor honden. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van het juiste voedingsplan en kunnen advies geven over voedingssupplementen en gezonde traktaties.

Welke premium hondenvoeding merken zijn geschikt voor actieve honden?

Enkele premium hondenvoeding merken die geschikt zijn voor actieve honden zijn onder andere Royal Canin, Hill’s Science Diet en Eukanuba. Deze merken bieden speciale voeding die is afgestemd op de specifieke behoeften van actieve honden.

Welke voedingssupplementen zijn nuttig voor actieve honden?

Voedingssupplementen zoals omega-3 vetzuren, glucosamine en probiotica kunnen nuttig zijn voor actieve honden. Omega-3 vetzuren ondersteunen de gezondheid van gewrichten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Glucosamine kan helpen bij het behoud van gezonde gewrichten en probiotica bevorderen een gezonde darmflora.

Hoe kan ik de maaltijden plannen voor mijn actieve hond?

Het plannen van maaltijden voor jouw actieve hond kan worden gedaan op basis van zijn activiteitsniveau en energiebehoeften. Over het algemeen worden meerdere kleine maaltijden per dag aanbevolen, maar het kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften van jouw hond. Zorg ervoor dat de maaltijden evenwichtig zijn en voldoende voedingsstoffen bevatten.

Waarom is hydratatie belangrijk voor actieve honden?

Hydratatie is essentieel voor actieve honden omdat ze tijdens lichamelijke activiteit vocht verliezen. Voldoende hydratatie zorgt voor een goede lichaamstemperatuurregulatie, helpt bij het voorkomen van uitdroging en ondersteunt de algehele prestaties en gezondheid van jouw actieve hond.